Události

Jubilejní 20. LKT v Chlumu

autor: | 18. 08. 2024 | Události

Už po 20. se během prvního srpnového týdne rozezněly v Chlumu u Třeboně lovecké rohy. Letní kurz trubačů se během dvou dekád stal neformálním letním svátkem mysliveckých trubačů. I když se zde každý rok objeví asi desítka začínajících, kteří se tu pod dohledem těch nejpovolanějších pokouší o svoje první žesťové tóny, do Chlumu se rádi vrací hrající i pokročilejší koncertní trubači, aby se pod vedením zkušených trubačských lektorů z předních hudebních scén a těles dále zdokonalovali ve hře na lovecké rohy, ale aby se tu také opět sešli se svými přáteli a užili si nádherný letní týden plný lovecké hudby od skupinových nácviků přes podvečerní společné zkoušky a koncerty v tomto nádherném koutu jižních Čech.

Už řadu let je výuka hry na lovecké rohy v ladění B (borlice a lesnice) rozšířena o tzv. klapkové nástroje – lesní rohy, klapkové borlice či trubky. Letos pořadatelé vyšli vstříc také sílícímu zájmu o hru na lovecké rohy v ladění Es, která je sice obtížnější ale poskytuje větší harmonické možnosti o šíři hudební literatury nemluvě. V této rozmanitosti se pak odehrávaly podvečerní společné zkoušky a večerní koncerty v širokém okolí.

Letošní kurz měl i další zvláštnosti. Pravidelná výuka skončila vlastně už ve čtvrtek ve prospěch pátečního třeboňského matiné – dopoledního koncertu v zámeckém parku, následovaného svatebním obřadem trubačky a trubače, pravidelných účastníků LKT. Páteční odpoledne pak pokračovalo nácvikem hubertské mše v kostele Panny Marie Královny a sv. Jiljí, který je spolu se sv. Hubertem dalším z tradičních patronů myslivosti. Podvečerní mše svatá byla velkým kulturním i duchovním zážitkem nejen pro třeboňské farníky ale snad také pro novomanžele i ostatní zúčastněné trubače, zejména díky slovům a celkovému přístupu pana faráře P. Mgr. Martina Bětuňáka. Fotogalerii mše svaté můžete navštívit na stránkách fotografického spolku Člověk a víra.

Tradiční sobotní Myslivecká Třeboň byla už pak jen závěrečnou třešničkou na dortu jubilejního kurzu. Už teď se těšíme na další 2.-9. srpna 2025.